ΜΟΝΑΔΑ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Σκοπός της Μ.Σ.Π.Π. είναι η κινητική αποκατάσταση, η αυτονομία και η κοινωνική ένταξη στα πλαίσια του δυνατού των παιδιών με κινητικά προβλήματα. Στη Μονάδα μας προσφέρονται υπηρεσίες με τη μέθοδο συνεδριών σε παιδιά ηλικίας από 0 ημερών έως 18 ετών. Η δύναμη της μονάδας είναι περίπου 40 παιδιά. Προσφέρει Φυσιοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία και συνεργάζεται με το Ειδικό Σχολείο που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.
Φυσιοθεραπεία: κινητική αποκατάσταση σε παιδιά πάσχοντα από εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες.
Εργοθεραπεία: κινητική αποκατάσταση των άνω άκρων, αυτοεξυπηρέτηση , προσχολική αγωγή των παιδιών.
Λογοθεραπεία: η οποία προς το παρόν παρέχεται σε συνεργασία με το Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας.
Η Μονάδα προς το παρόν λειτουργεί τα πρωινά από τις 7:00 έως τις 14:00, προβλέπεται όμως μετά την έγκριση του οργανισμού λειτουργία σε ολοήμερη βάση.
Η Μ.Σ.Π.Π. ασχολείται κυρίως με την εγκεφαλική παράλυση. Δηλαδή με την σπαστική παραπληγία ( πάσχουν τα δυο κάτω άκρα ), την σπαστική τετραπληγία (πάσχουν τα άνω και κάτω άκρα) και την σπαστική ημιπληγία (πάσχει το άνω και κάτω άκρο αριστερά ń δεξιά). Επιμέρους ασχολείται και με άλλες διαταραχές του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (αθέτωση, χορεία, σύνδρομο Down ), και την Ψυχοκινητική καθυστέρηση.
Τα προγράμματα που προσφέρει η Μ.Σ.Π.Π. παρέχονται δωρεάν, ύστερα από ιατρική εξέταση, από το γιατρό της Μονάδας.
Στη Μ.Σ.Π.Π. απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό (φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές), βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό. Επίσης υπάρχει λεωφορείο ειδικά διαμορφωμένο για την κατ’ οίκον καθημερινή μεταφορά των παιδιών από την Μ.Σ.Π.Π. με ασφάλεια.

23 Μαρτίου 2010  - Απολογισμός έργου από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Νικόλαου Σταθακόπουλου
Όταν αναλαμβάνεις την διοίκηση μιας τέτοιας Μονάδας, όπως είναι η Μονάδα Σπαστικών Παιδιών Πάτρας, ξέρεις πως οι ευθύνες που σε βαραίνουν είναι πολλές. Γνωρίζοντας λοιπόν τις ευθύνες μου, από την πρώτη στιγμή, δούλεψα με πάθος για να βελτιώσω τις συνθήκες που επικρατούσαν εδώ. Αποφάσισα να το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, ξέροντας ωστόσο πως πολλά πράγματα εξαρτώνται από το δυσκίνητο Ελληνικό κράτος που δυσκολεύει την ζωή όλων μας. Διαπίστωσα γρήγορα πως, προβλήματα απλά που μπορούσαν ν’ αντιμετωπιστούν σε λίγες μέρες, τραβούσαν επί μήνες ή ακόμα και χρόνια.
Μαζί με τους συνεργάτες μου, τους οποίους ευχαριστώ θερμά, πιέσαμε, χτυπήσαμε πόρτες, με την βοήθεια και των βουλευτών μας, κάποιες, τις ανοίξαμε. Λάβαμε υποσχέσεις. Άλλες ευτυχώς υλοποιήθηκαν, άλλες δυστυχώς ακόμα και σήμερα παραμένουν στα λόγια. Δεν το βάζαμε όμως κάτω. Ξέραμε πως όσα περισσότερα διεκδικούμε, τόσα περισσότερα θα πετύχουμε.
Καταφέραμε να βάλουμε αρκετά πράγματα σε μια τάξη, σε μια σειρά,. Τώρα όμως, που κατά κοινή ομολογία, πέρα από χρώματα και κόμματα, το έργο μας άρχισε ν’ αποδίδει καρπούς, ήρθε η ώρα ν’ αποχωρήσουμε.
Λυπάμαι ειλικρινά που η νέα Υπουργός Υγείας αποφάσισε ν’ ανακόψει αυτή την πορεία. Και σίγουρα δεν στεναχωριέμαι μόνο εγώ. Λυπούνται και αρκετά στελέχη της δικής της παράταξης, που έβλεπαν πόσο είχαν αλλάξει τα πράγματα στην Μονάδα τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι όμως φαίνεται πως είχαν άλλα σχέδια, ελπίζω ν’ αποβούν προς όφελος των παιδιών.
Εύχομαι καλή επιτυχία στον αντικαταστάτη μου και τον διαβεβαιώνω πως θα είμαι πάντα στην διάθεσή του, σε ότι με χρειαστεί. Για μένα πάνω απ’ όλα, και πέρα από την προσωπική μου πικρία, βρίσκονται τα παιδιά και οι εργαζόμενοι  της Μονάδας. Γι’ αυτούς συνέχιζα να προσπαθώ όταν μου έλεγαν «κύριε Σταθακόπουλε το αίτημά σας είναι δίκαιο, αλλά δεν γίνεται». Και όμως, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, έγιναν πολλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Για να μην σας κουράσω αναφέρω ενδεικτικά μερικά από όσα υλοποιήθηκαν και όσα ακόμα παλεύουμε, μέχρι την τελευταία στιγμή.   
 Η Μονάδα Σπαστικών Παιδιών Πάτρας ιδρύθηκε προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με το ΦΕΚ λειτουργίας της Μονάδας μπορούν να εξυπηρετηθούν στη Μονάδα 40 παιδιά. Σήμερα όμως λόγω αναγκαιότητας εξυπηρετούνται 50 παιδιά. 
Το κτίριο της Μονάδας ήταν παλιό και αρκετά επικίνδυνο για τα παιδιά της Μονάδας και το προσωπικό. Οι χώροι δεν ήταν επαρκείς ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το νηπιαγωγείο της Μονάδας.
 -Πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση του κτηρίου αφού εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το Υπουργείο ώστε το κτίριο να είναι κατάλληλο για τα παιδιά και το προσωπικό.
-Ζητήσαμε χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων  προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο «προσθήκη κατ’ επέκταση δύο αιθουσών στον αύλειο χώρο της Μονάδας για τις ανάγκες της Μονάδας και του 3ου Ειδικού Σχολείου» με προϋπολογισμό 154.360,00 €. Στόχος να στεγάσουμε το νηπιαγωγείο της Μονάδας. Το έργο δημοπρατήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και έγινε η εγκατάσταση του αναδόχου προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
-Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέας Μονάδας σε οικόπεδο της Παραλίας Πατρών το οποίο ανήκει στη Μονάδα. Έχει γίνει πρόταση από την 6η ΥΠΕ για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ προκειμένου να γίνει η ανέγερση νέας Μονάδας προϋπολογισμού 6.000.000,00  € για κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.
-Οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα Μονάδα στην Παραλία Πατρών.      
-Επίσης υποβάλαμε αίτημα στον ΟΣΚ προκειμένου να προσφέρουν στη Μονάδα δυο φορητούς υπολογιστές, δύο ράδιο cd και δύο βιβλιοθήκες αλλά το αίτημά μας δεν πραγματοποιήθηκε.
-Το προσωπικό ήταν ανεπαρκές με αποτέλεσμα τμήματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη θεραπεία ή τη βελτίωση των παιδιών να μη λειτουργούν.-Συντάξαμε το νέο οργανισμό λειτουργίας  της Μονάδας. Εγκρίθηκε από την 6η ΥΠΕ και βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς έγκριση εδώ και δυο χρόνια.
-Σήμερα στη Μονάδα εργάζονται εννέα μόνιμοι υπάλληλοι οι οποίοι δε δύναται να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Μονάδας.
-Πέραν των μονίμων υπαλλήλων στη Μονάδα εργάζονται άτομα με συμβάσεις STAGE και προγραμματικές συμβάσεις των οποίων η προσφορά είναι πολύ σημαντική αφού καλύπτουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Δυστυχώς, όπως γνωρίζεται πολιτική της νέας κυβέρνησης είναι να μην ανανεώσει τις συμβάσεις αυτές, γεγονός που θ’ αποφέρει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην Μονάδα. 
 -Έγκριση του νέου οργανισμού της Μονάδας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της Μονάδας για προσωπικό. 
 -Το υπηρεσιακό λεωφορείο παραχωρήθηκε στη Μονάδα από την 6η ΥΠΕ μεταχειρισμένο. Σήμερα δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των 50 παιδιών που εξυπηρετούνται στη Μονάδα.
 -Διεκδικήσαμε από τον ΟΠΑΠ Α.Ε. 50.000,00 € για την αγορά καινούριου και μεγαλύτερου αυτοκινήτου κατάλληλα διαμορφωμένο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Εγκρίθηκαν τελικά από τον ΟΠΑΠ Α.Ε. 25.000,00 € εκ των 50.000,00 € που ζητήθηκαν.
  -Απαιτούνται ενέργειες προκειμένου να προσφερθούν στη Μονάδα άλλες 25.000,00 € για την  αγορά του υπηρεσιακού αυτοκινήτου.