ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - AΘΗΝΑ ΙΣΟΓΛΟΥ: Μαθήματα ζωής...

Φωτογραφία:
(οι Φωτογραφίες από
το αρχείο Κώστα Ρόζου)
Μία βαριά ασθένεια την καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο σε ηλικία μόλις οκτώ μηνών όμως η Αθηνά Ισόγλου δεν το έβαλε ποτέ κάτω, πάλεψε και παλεύει μαζί με τον σύζυγό της για τις ανάγκες της καθημερινότητας.
Η εκπρόσωπος των ατόμων με αναπηρία στον ΟΑΕΔ εδώ και αρκετά χρόνια μέσα από σημαντικές θέσεις έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει αγώνες ζωής για τα δικαιώματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Η Αθηνά Ισόγλου μιλά στο Κόσμο, για την ενασχόλησή της με τα κοινά, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ αλλα και για την όμορφη οικογένειά της που είναι το στήριγμά της σε κάθε δυσκολία.
Φωτογραφία:
Κα Αθηνά Ισόγλου, θα ήθελα να ξεκινήσω με την δική σας προσωπική ιστορία ως άτομο με ειδικές ανάγκες, στο αμαξίδιο είστε από ατύχημα ή εκ γενεττής;
Όταν ήμουν οκτώ μηνών προσβλήθηκα από βαριά πολιομυελίτιδα. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το εμβόλιο.
'Έχετε δώσει σημαντικούς αγώνες για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία εδώ και αρκετά χρόνια μέσα από σημαντικές θέσεις , πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τα κοινά;
Το 1977 στον χώρο εργασίας μου την Αμιαντίτ ,το 1978 στο εργατικό κέντρο Πάτρας και αργότερα στο αναπηρικό κίνημα. Πιο συνηθισμένη βέβαια είναι η αντίστροφη πορεία.
Από το 1986 έως σήμερα εκπροσωπείτε τα άτομα με αναπηρία στον ΟΑΕΔ...Αγωνίζεστε και για την επαγγελματική αποκατάσταση αυτών των ατόμων. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα σήμερα;
Ο νόμος 1648/86 είναι αυτός που άλλαξε τη ζωή των αναπήρων . Από το περιθώριο μπήκαμε στη παραγωγική διαδικασία και ενταχθήκαμε κοινωνικά. Σήμερα ουσιαστικά δε λειτουργεί ο νόμος. Η ανεργία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία έχει χτυπήσει τον χώρο των αναπήρων πολλαπλά.
Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό; Έχει υπάρξει κάποιο συμβάν σε κοινωνικό περίγυρο που να σας έφερε σε δύσκολη θέση;
Παραφωνίες υπάρχουν, περιθωριακές φωνές υπάρχουν αλλά όχι ρατσισμός. Ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση, μια κοινωνία σε επαγρύπνηση. Ξέρετε, μια κοινωνία σε πολύπλευρη κρίση όπως αυτή που βιώνουμε, δεν θέλει και πολύ να διολισθήσει σε ακραία φαινόμενα.
Από το θέμα υποδομών πως βρίσκετε την πόλη της Πάτρας;
Ύστερα από πολλούς αγώνες τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. καταλυτική είναι η παρουσία του Αντώνη του Χαροκόπου στα δημόσια πράγματα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση.
Έχετε μια όμορφη, δεμένη οικογένεια , ο σύζυγός σας είναι και ο ίδιος ένα άτομο με αναπηρία, ο ένας συμπληρώνει τον άλλον θα λέγαμε...
Ο σύζυγος μου είναι τυφλός κι εγώ παραπληγική. Κουτσά-στραβά τα καταφέρνουμε…
Στην καθημερινότητά σας, τι είναι αυτό που σας λυπεί περισσότερο αλλά και τι σας κάνει ευτυχισμένη;
Η πείνα , ιδιαίτερα των παιδιών , με συνθλίβει. Ευτυχία νοιώθω όταν τοποθετώ έναν ανάπηρο σε δουλειά μέσα από την επιτροπή του νόμου 2643/98.
Πείτε μας, ποια η καλύτερη στιγμή που έχετε βιώσει μέχρι σήμερα;
Αναμφίβολα όταν γεννήθηκε ο γιος μου…
Όλοι μας κάνουμε όνειρα από μικρή ηλικία, ποιο ήταν το δικό σας και αν έχει πραγματοποιηθεί;
Το δικό μου όνειρο, το οποίο και πραγματοποιήθηκε, ήταν να πιάσω δουλειά. Η επαγγελματική αποκατάσταση για τον ανάπηρο δεν είναι μόνο βιοποριστικό ζήτημα. Είναι αυτοεκτίμηση, είναι κοινωνική ένταξη.
Πως είναι η Αθηνά Ισόγλου σαν μητέρα και σύζυγος;
Μητέρα, σύζυγος, ενασχόληση με τα κοινά.. Κάθε τομέας κάτι χάνει και κάτι κερδίζει.
Αν μπορούσατε να ζητήσετε κάτι από το κράτος, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα ζητούσατε για να γίνει άμεσα;
Θα ζητούσα την προσαρμογή του νόμου 2643/98 για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία στις παρούσες ανάγκες και φυσικά την ενεργοποίησή του...
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από dete.gr - της Μαρίας Ανδριέλου)